lauantai 29. joulukuuta 2018

Henkilönnimien sosiaalisesta statuksesta








Ylen toimittaja Anniina Wallius kysyi taannoin haastattelussaan mielenkiintoisia kysymyksiä. Hän oli pohtinut perusteellisesti muun muassa sitä, millainen on nimien ja sosiaalisen statuksen tai yhteiskuntaluokan suhde. 

Historiantutkimuksen näkökulmasta sukunimi on aiempien vuosisatojen Suomessa ollut etunimeä merkittävämmässä asemassa määrittämään henkilön yhteiskunnallista asemaa ja mainetta. Etunimien valinta on ollut yhteiskuntaryhmää enemmän perinteisesti sidoksissa suvun perinnäistapoihin, nimimuoteihin ja nimen valitsijan henkilökohtaisiin mieltymyksiin.













Etunimi on ollut poikkeuksellinen muoti-ilmiöiden ja statussymbolien joukossa siinä suhteessa, että toisin kuin monet muut kulttuuriset ilmiöt, nimivalinta ei ole entisaikanakaan vaatinut suuria taloudellisia investointeja. Esineiden, kuten vaatteiden, kirjojen, taideteosten tai kulkuvälineiden hankinta on vaatinut varoja, mutta ajan henkeä symboloivan muotinimen tai komealta kalskahtavan kuninkaallisen etunimen on voinut valita maksutta lapselleen kuka tahansa niin halutessaan.

Lue tarkemmin henkilönnimiin liitetyistä merkityksistä meillä ja muualla ennen ja nyt Ylen uutissivuilta. (Tapaninpäivänä julkaistun jutun on tähän mennessä lukenut jo yli 160 000 suomalaista.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti