torstai 26. syyskuuta 2019

Minna Canthin juhlavuonna


Minna Canthin patsas Jyväskylän kirkkopuistossa.
 















Heinäkuussa minulla oli tilaisuus päästä opettamaan kansainvälisen kesäkurssin opiskelijoita Jyväskylän yliopistossa, ja siinä yhteydessä kävimme vierailulla yliopiston tiedemuseon näyttelyssä, joka juhlistaa Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuotta.




Näyttely on ollut avoinna keväästä saakka, jolloin 19.3. juhlittiin varsinaista Canthin syntymäpäivää. Tuolloin presidentti Tarja Halonen otti Ruusupuistossa vastaan opettajankoulutuslaitoksen Minna Canth -tasa-arvopalkinnon, ja juhlatilaisuudessa näimme ja kuulimme esityksiä Canthin elämänvaiheista ja ajasta Jyväskylässä.









 
Heinäkuun museovierailulla tutustuimme Minnan ja hänen puolisonsa, seminaarin luonnontieteen lehtorin Ferdinand Canthin elämään Jyväskylässä, seminaarivuosiin sekä etenkin Minna Canthin kirjoittamiin lehtiartikkeleihin ja niiden yhteiskunnalliseen sanomaan. Canthin kirjailijan uran ja yhteiskunnallisen ajattelun kehittymisen näkökulmasta Jyväskylän kausi oli tärkeää aikaa.




Vierailulta jäi mieleen etenkin se, että Minna Canth oli osalle opiskelijoista kirjailijana jo ennalta tuttu kotiyliopistossa tehtyjen opintojen myötä. Kovinkaan monista tuon ajan naiskirjailijoistamme tai -vaikuttajistamme ei voi välttämättä sanoa samaa.




Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen näyttely Vapaita aatteita on tiivis läpileikkaus Canthien Jyväskylän vuosiin, mutta samalla kyse on tuon ajan yhteiskunnallisen keskustelun suurista kysymyksistä, joiden ytimeen myös pariskunta tempautui mukaan. Näyttely on avoinna vielä 28.9.2019 saakka tiedemuseon näyttelykeskus Soihdussa Seminaarinmäellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti